Consells i recomanacions

Menus i valoració mensual Abril 2018

VALORACIÓ MENUS ABRIL 2018

Freqüència recomanada Freq. S.1 Freq. S.2 Freq. S.3 Freq. S.4
Primers plats
Arròs a 1 0 1 1 1
Pasta a-b 1 2 1 1 1
Llegums c 1 a 2 1 1 1 1
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d 1 a 2 1 2 2 2
Segons plats croquetes
Carns 1 a 3 2 1 2 2
–          Carns blanques 1 a 3 1 1 1 1
–          Carns vermelles / processades 0 a 1 1 0 1 1
Peixos 1 a 3 1 2 2 2
Ous 1-2 1 a 2 0 1 1 1
LLegums 1
Guarnicions Salsa form
Amanides variades 3 a 4 1 3 4 3
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) 1 a 2 2 2 1 2
Postres
Fruita fresca i de temporada 4 a 5 3 4 4 4
Altres postres

(preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.)

0 a 1 1 1 1 1
Tècniques culinàries
Precuinats ≤ 3/mes 1
Fregits (segons plats) ≤ 2/setmana 1 1 1 1
Fregits (guarnicions) ≤ 1/setmana
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable. Es pot incloure blat de moro, mill, fajol…

b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.

c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.

(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).

d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.

e: Es considera carn vermella tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra. La carn blanca és, per tant, la carn d’aus, així com també la de conill.

f: És convenient diversificar el tipus de peix, tant blancs com blaus i, preferentment de pesca sostenible.

 

ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:

–   El menú compleix amb les recomanacions per a alimentació dels escolars establertes per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.

–   Les propostes presenten prou varietat d’aliments i preparacions d’acord amb el que estableixen les guies, tant en plats principals com en guarnicions i postres.

–   Observem que puntualment els llegums es presenten com a segon plat, fet que es considera positiu, però generalment segueixen ocupant els primers plats i alguns dies com dimecres 4, on amés s’acompanyen d’ou acaben conformant un àpat amb predomini proteic important.

–   S’observa que no es fa un abús de productes precuinats i/o processats ni de fritures, no obstant, s’ha incrementat la frecuència de fritures amb respecte altres mesos, això es correspon amb la forma de preparació del peix.

–   Se segueixen les recomanacions amb respecte les postres, amb predomini de la fruita fresca, de tota manera es consideraria positiu esmentar en que consisteixen les postres casolanes.

 

Igual que la resta de mesos, per complementar l’alimentació, els sopars haurien de ser fonamentalment a base d’aliments vegetals, amb predomini de verdures, hortalisses i els llegums. Es poden oferir petites racions de ous i peix, per complementar, però han de ser un petit complement, no l’aliment principal.

 

Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb

la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.

Mercè Gonzalo Mendez

Dietista – Nutricionista Col. CAT82

Tecnòloga d’aliments

@mgm.nutricio

 

 

Menús Abril 2018

Menú Basal (PDF)

Menú Sense Carn (PDF)

Menú Sense Lactosa (PDF)

Menú Sense Gluten (PDF)

Menú Sense Marisc i Mol·luscs (PDF)

Menú Sense Ou ni Llet (PDF)

Menú Sense Proteina Llet (PDF)

Menú Sense Proteina Vaca (PDF)

Proposta Sopars (PDF)